Vård efter behov i en köfri vårdkedja är vårt löfte!

Den som är sjuk ska få vård i tid och den som är sjukast ska få vård först. Det borde vara en självklarhet för alla. Men vi ser i dag hur köerna växer inom sjukvården samtidigt som det finns en ojämlikhet då de som har råd köper sig försäkringar och åker gräddfil till vården. Alla andra, som i många fall har ett större vårdbehov, får vänta allt längre.

Sedan det Moderatledda styret i Västra Götalandsregionen tillträdde 2014 har antalet vårdplatser halverats. Nu lovar de att satsa på en köfri cancervård – vilket blir resultatet av senfärdighet. Våra invånare ska få vård inom ramen för vårdgarantin oavsett om det gäller BUP, cancervård eller höftoperation.

Samtidigt har sjukvårdens personal larmat om tuff arbetsmiljö och låga löner. Vi Socialdemokrater har under flera år försökt att få Moderatledda styret att höja lönerna och öka antal vårdplatser utan att få gehör – och när vi presenterade en budget som innehöll dessa satsningar röstades den ner.

Det här beror inte på brist på pengar. Moderatstyrda Västra Götalandsregionen har fått mångmiljardbelopp i nya tillskott den senaste mandatperioden. Tyvärr har styret valt att samla pengar på hög centralt i regionen. Vi Socialdemokrater vill att pengarna ska ner till sjukhusen så att de kan få tillräckligt med resurser. Sjukhusen behöver långsiktiga förutsättningar där personalen har fler kollegor och högre löner. Pengarna finns men det måste finnas en vilja från Moderatstyret att satsa på rätt saker.

Sjukhusen brottas med stora underskott och tunga sparkrav. Men i stället för att satsa på de egna sjukhusen och sin egen personal köper regionens ledning hellre in privat vård. Vi socialdemokrater vill att skattepengarna ska användas för att förbättra den egna sjukvården, inte för att köpa en dyrare privat vård av ideologiska skäl. Vi prioriterar människor före marknaden. Vi tycker att satsningar på sjukvård är mycket viktigare än att samla pengar på hög. Västra Götalandsregionen kan bättre.

Helén Eliasson (S), kandidat till Regionstyrelsens ordförande

Håkan Andersson (S), regionrådskandidat

facebook Twitter Email